Ontwerpen

Zelfbouw: de beste manier om een unieke luidspreker te hebben. Om de inspiratie wat te prikkelen hebben we op deze pagina een aantal van de ontwerpen met de door ons verkochte luidsprekers gepresenteerd. Bijzondere ontwerpen die boven de grijze massa uitsteken,en met een bovengemiddelde prijs/kwaliteitsverhouding.

Nescio

Een echte high-end luidspreker, die zich kan meten met het beste dat er op de markt te krijgen is. Gedetailleerd hoog en laag, een fantastische plaatsing, een zuiver en diep laag, deze luidspreker heeft het allemaal. Deze luidspreker is een van de ontwerpen die in de Elektor Audio special 4 zijn gepresenteerd.

Op basis van de Markaudio Alpair5 en de CSS Trio8 is een actief systeem ontwikkeld dat wordt aangestuurd door de Hypex AS2.100 DSP/versterker module. Juist de combinatie van deze unieke versterker met deze drivers tillen het nivo van dit ontwerp op een enorm hoog plan. In het design komen form en function samen om een zo trillingsvrij mogelijke kastconstructie te krijgen, wat een van de pijlers is van de uitzonderlijk hoge kwaliteit van deze luidspreker.

Een citaat uit het genoemde Elektor artikel: Tijdens het luisteren valt al hetgeen hierboven geschreven is op z’n plaats: de weergave van het hoog is gedetailleerd en helder, maar zonder enige scherpte. De fijnste details in de muziek zijn hoorbaar, de brushes op het vel van de snare, de positie van de snaren op een gitaar, zelf in het applaus van concertopnames zijn de individuele handen te horen. Het laag is indrukwekkend diep en zuiver, en ook hier zijn fijne details ineens hoorbaar. Een contrabas of orgel komt ineens tot leven, onvoorstelbaar welke informatie er toch allemaal in de onderste octaaf aanwezig is. En de ruimtelijkheid behoort tot het beste dat haalbaar is. Bij conventionele luidsprekers blijft de muziek in de kast vastzitten, hier komt het echt los. Doe je ogen dicht en de speakers verdwijnen compleet, de muzikanten staan live voor je in de woonkamer, elk orkestlid is plaatsbaar. De combinatie van een top breedbander met een echt goede laagweergave (de onderste octaaf is zeer belangrijk ook voor de ruimtelijke afbeelding) maken de beleving van de muziek tot een waar genot, voor een nog realistischer muziekweergave moet je naar de concertzaal.....

Klik hier voor het filter bestand waarmee de AS2.100 kan worden ingesteld.


Ga voor Goud, Tisch TML, CT 209, CT 222

Ook genoeg van de plastic melkpakjes die normaal door moeten gaan voor PC luidsprekers? Met deze ontwerpen komt er eindelijk een echt goed klinkende echt kleine speaker op het buro, met de Alpair5, de W3 871S, of de BB3.01 .

Ga voor Goud: High-end op de desktop!
De Tisch TML: Transmissielijn voor op 't buro!
De CT209, zo klein kan een goede luidspreker zijn!
De CT222, topkwaliteit in 2 liter BR of TL!

Binnenkort ook leverbaar in combinatie met een compacte klasse-T versterker met hoge kwaliteit DAC die per USB op de PC aan te sluiten is.

“Ga voor Goud” is gepresenteerd in de Elektor Audio special 3.

Citaat uit de Elektor over Ga voor Goud: Met de luidsprekers niet te ver van elkaar en de luisterassen niet direct op de luisteraar gericht beginnen we de luistersessie. Direct valt de enorme gedetailleerdheid van het hoog op, ongeëvenaard voor een breedbander! Het 2 weg systeem dat hiervoor opgesteld stond wordt door de Alpair5 straatlengtes achter zich gehouden, alsof er een gordijn werd weggehaald. En dan die ruimtelijkheid, de plaatsing van de zang en instrumenten, je hoort gewoon dat de cymbalen rechts boven de snaredrum staan. Na deze bijna bedwelmende indrukken blijft het laag wat onopvallend, totdat we ons realiseren dat er hier maar een schamele 27 cm² aan luidsprekeroppervlakte al dat laag voortbrengt. Zonder dreunen of illusie van laag opwekkende overdrijving van het gebied rond de 100 Hz wordt hier een heel volwassen en zuiver laag neergezet.

Citaat uit de test van de CT222 in de Klang und Ton: "Wer an einem Text arbeitet, eine Zeichnung macht oder Bilanzen erstellt, schottet sich gerne mit Musikberieselung von der Umwelt ab, um so konzentrierter seinem Werk nachkommen zu können und sich in gelegentlichen Denkpausen auch einmal genussvoll dem Sound seiner Musik hizugeben. Mit CT 222 wird er gut bedient. Stimmen ohne jede Schärfe, konturierte, straffe Bässe und eine völlig aggressionsfreie Hochtonwiedergabe bekommt er geboten"

     


Hans

Een mooie slanke design luidspreker met een zeer gedetailleerd hoog, een zeer goede ruimtelijke weergave en een echt diep doorlopend laag die ook nog eens betaalbaar is. Misschien wel de heilige graal in luidsprekerland? Door een uitgekiend ontwerp in combinatie met een paar unieke drivers is dit nu binnen het bereik van iedere zelfbouwer.

In dit ontwerp wordt de B&G Neo3 tweeter in dipool toegepast, met voor het midden en laag de legendarische CSS FR125 in een bijzondere transmissielijnkast. De combinatie geeft een unieke luidspreker die ver uitstijgt boven wat de bescheiden prijs doet vermoeden.

Ook Hans is gepresenteerd in de Elektor Audio special 3.

Citaat uit de Elektor over Hans: de weergave van het hoog is zeer gedetailleerd en helder, maar zonder enige scherpte. Het laag is indrukwekkend diep en zuiver, Hans klinkt veel groter dan hij is. En de ruimtelijkheid is spreekwoordelijk, samen met de zeer goede detailweergave is elk instrument individueel plaatsbaar, we begrijpen nu wat bedoeld wordt met lucht tussen de instrumenten.

foto Hans

Needle / Lancetta

Een hele familie van "amazing mike" speakers, ongelofelijke bas uit een 8cm speaker, een mooi gedetailleerd hoog dat geen tweeter nodig heeft, en uiteraard de onovertroffen ruimtelijkheid die alleen een breedbander kan geven. Alles wat meer is, is eigenlijk luxe.

Op de familiefoto zien we de Needle, de Needle Centre, de Lancetta, en de sub Acus Maximus. Een complete HT set met onze speakers in een Transmissie-lijn behuizing.

Alle verschillende 8cm breedbanders van Markaudio, Tangband of Omnes Audio kunnen in de Needle of de Lancetta: de Alpair 6, de W3 871S, de W3 315SC, en de BB3.01 (deze laatste 2 alleen in de Needle, niet in de Lacetta).

Download hier de bouwbeschrijving en bouwtekening van de Needle en van de Needle center (ook in 3D-view).

De tekening is ook als AutoCAD tekening beschikbaar, klik hier voor interactieve 3D versie, hier voor de 2D tekening, en hier voor de 2D tekening met dikkere wanden (ook in 3D).

Het filter voor de Alpair6, de BB3.01 en voor de W3-315SC is afwijkend van dat voor de W3-871S, U kunt het downloaden door op de naam van de driver eerder in deze zin te klikken.

Een viewer voor de AutoCAD tekeningen is te downloaden van www.autodesk.com

Naalden

Ducone

Een d'Appolito systeem met de Tangbands 28 847S en W4 657, in een TL of BR, of samen voor de complete thuisbios.

Een citaat uit de test in Klang und Ton: .. "Über den gesamten wichtigen Frequenzbereich von 50 bis 20 kHz ist alles da. Der Hochton kommt unaufdringlich zum Ohr, seine Qualität ist in Anbetracht des Preises der Tang-Band-Kalotte phänomenal. Applaus bekommt die Box nicht nur von uns, sie kann ihn auch authentisch wieder geben. Die Räumlichkeit ist nicht spektakulär, aber stimmig - was will man mehr. Die Box spielt tonal völlig einwandfrei, "analoge" Instrumente wie Saxofon, Oboe oder Cello hören sich so authentisch an, als wären sie im Raum real vorhanden. Und das bei einem Preis von 85 EUR für drei Chassis! Mehr noch als der Hochtöner kann der W4 überzeugen. Locker und unangestrengt gibt die Box Schlagzeugpassagen wieder, sogar die Bassdrum wirkt natürlich groß, und der Zuhörer vermisst nichts." ...CT 211, Vettern F.A.S.T.

Twee high-end FAST systemen met de W6 1108SA in het laag.

De CT211 heeft de W3 871S als hoog/mid, z'n neef Vettern F.A.S.T. doet't nog mooier met de BB3.01.

citaat uit de test van de Vettern F.A.S.T. in Klang und Ton: "Obwohl der Frequenzgang nicht ultra linear ist, spielt die Box jedes Material, angefangen bei Pop über Rock bis hin zur Klassik, extrem neutral und ausgewogen. ..... Man erfährt das Original 1:1, und genau das ist es, was diese Box so gut kann. .... Mit dieser Box kann man genauso gut bewusst hören wie im Hintergrund berieseln lassen, oder sich bequem unterhalten und trotzdem jeden Ton mitbekommen. Eine hervorragende Mischung, nicht nur für Neutralitätsfanatiker."

   

One Point Monitor

 

 

De Thiel Coax in 8 liter BR, meer heeft niemand nodig........

Cumulus

....... of toch wel?

De Hobby Hifi schreef: Die akustische Darbietung der Cumulus ist ein wirkliches Erlebnis. Wer diese Lautsprecher hört, erfährt womöglich das erste Mal in seinem Leben, wie weit die Homogenität eines Klangbilds gehen kann. Cumulus, das darf man wohl sagen, hat das Zeug dazu diesen Begriff zu definieren. Hinsichtlich der räumlichen Abbildung, der Weiträumigkeit und der gleichzeitigen Punktgenauigkeit steht sie den besten Breitbandlautsprechern nicht nach, und die Tonalität liegt auf dem Niveau der hervorragendsten Mehrwegelautsprecher. Die Höhen sind an Klarheit und Feinzeichnung und seidigem Glanz schwer zu überbieten - der erste Kalottenhochtöner, der im Brillanz und Superhochtonbereich Bändchenhochtönern und Magnetostaten ebenbürtig ist, gleichzeitig aber das Volumen und die Wärme im Stimmenbereich liefert, die die Dömäne großer Kalottenhochtöner ist. Alles auf einmal haben wir in der HOBBY-HiFi-Redaktion zuvor nicht erlebt.

Met als conclusie: "Dieses Projekt brachte die HOBBY-HiFi-Redaktion bei der Suche nach Perfektion einen großen Schritt nach vorn.Wer einen kompromisslos guten Lautsprecher bauen möchte, sollte über Cumulus ernsthaft nachdenken." .... "Alle die Cumulus intensiv hörten, waren davon überzeugt, dass dieser Lautsprecher in der internationalen Spitzenklasse mitspielt und den Vergleich mit Fertigboxen bis weit in den fünfstelligen Preisbereich keinesfalls zu scheuen braucht. So gesehen ist Cumulus ein ausgesprochen preisgünstiger Lautsprecher."

CT 217

FAST systeem met W4 655SA en W69 1042